" />" />مشروح مباحث مطرح شده در اولین نشست تخصصی (بخش دوم)
این رویداد خاتمه یافته است و اطلاعات موجود در این سایت صرفا جنبه آرشیو دارد
ششمین همایش(مجازی)ساخت داخل و بازسازی تجهیزات و قطعات نیروگاهی به همراه اولین نیروگاه ایده
Local content in power plant parts manufacturing & refurbishment

مشروح مباحث مطرح شده در اولین نشست تخصصی (بخش دوم)


ارسال شده در تاریخ :
مشروح مباحث مطرح شده در اولین نشست تخصصی (بخش دوم)


در ادامه مهندس عیسی پور در ارتباط با این سوال که اگر سازنده ای تجهیزی را بسازد، چطور این تجهیز تست میشود و عملکرد آن مطمئن میشود و تایید نهایی انجام میشود، گفت:
ما لیست را در سایت مادر تخصصی تولید برق نیروی حرارتی قرار می دهیم. ما ملاک های ارزیابی را در کمیته ای که داریم بررسی میکنیم. بیشتر بحث کیفیت مواد و استاندارد ها مطرح است. بازرس ما از این شرکت ها بازدید میکند. ما اگر سخت گیرانه برخورد میکردیم خیلی از شرکت ها مشارکت نمیکردند اما سعی کردیم که در مرحله اول خیلی سختگیرانه نباشد.
سپس به پاسخ این سوال که آیا مرجعی برای شرکت های دانش بنیان وجود دارد که این شرکتها رجوع کنند و ببینند که چه طرح هایی ساخته شده است یا خیر و این قطعات بار اول هستند یا خیر؟ توضیح داد:
اگر از معاونت علمی ریاست جمهوری استعلام بگیرید اطلاعات را به شما میدهند. در نمایشگاه مجازی که ایشالا تا اخر سال راه اندازی خواهد شد این قطعات را قرار خواهیم داد.
مهندس نیکبخت نیز گفت: اصنا هم بانک اطلاعاتی از قطعات ساخت داخل را قرار داده است، که اینها داخل سایت localcontent.ir و در سایت اصنا قرار داده شده است.
در ادامه مهندس ایرانی در رابطه با سایت توانیران گفت:
شرکت هایی که توانایی دارند، می توانند در سایت ثبت نام نمایند و توانمندی های خود را قرار دهند. این سایت بسیار ابزار خوبی است برای این که واردات انجام نشود و شرکت های توانمند داخلی به حقشان برسند. 
مهندس عیسی پور در ارتباط با سایت توانیران گفت:
یکی از مراجع مجوز ها برای خرید خارج همین سایت توانیران بود. مشکلاتی در ثبت نام وجود دارد و حتی درخواست دادن هم مشکل است. اگر این اتفاق تسهیل شود خیلی بهتر میشود.
خواهش دیگر این که در این سایت موضوعات خیلی کلی است و اگر این موضوعات مخصوصا در بخش نیروگاه ها ریز شوند خیلی بهتر می شود. اگر این لیست بلند های ما را بپذیرید خیلی کار ساده تر می شود، این لیست ها سه مرحله را طی میکنند تا ابلاغ شوند.
در ادامه مهندس ایرانی افزود:
همان طور که مستحضر هستید، این سایت دقیق درست شده است و ما استقبال میکنیم از دوستان از وزارت نیرو که به بارور شدن این سایت کمک کنند. ما میتوانیم جلسات مشترک هم برگزار کنیم.
خواهش ما این است که دوستان راهکار ارائه دهند. شاید اطلاعات این سایت کلی باشد اما ریز این اطلاعات هم ما در اختیار داریم. 
مهندس نیکبخت در ارتباط با وزارت صنایع گفت : دفتر ماشین سازی وزارت صنایع خوشبختانه دوستانی هستند که شناخت خوبی از توانمندی ها دارند و افتخاری است برای ما که وزارت نیرو یک توان ساخت داخل خوبی دارد.
در ادامه مهندس فاتحی گفت:
بحث ارزیابی شرکتهایی که می خواهند ساخت داخل را انجام دهند، این مسئله مطرح است که آیا قطعه ای که ساخته میشود بار اول هست یا خیر. بعضی از این قطعات در صنایع مختلف هم پوشانی دارند مثلا شاید ماشین آلاتی در صنعت نفت وجود دارد که در صنعت نیروگاهی هم استفاده میشود.ارزیابی این که آیا این قطعه برای بار اول انجام میشود یا خیر کجا انجام میشود؟
مهندس عیسی پور در پاسخ به این سوال گفت: ما یک بانک اطلاعاتی داریم که تقریبا کامل است و علاوه بر آن یک کمیته ای در شرکت مادر تخصصی تشکیل داده ایم برای اینکه این درخواست ها بررسی شوند و از شرکت ها بازدید می کنیم و قطعاتی را که قبلا ساخته اند را ارزیابی میکنیم. فعلا سایتی برای این کار وجود ندارد ولی به دنبال ایجاد یک نمایشگاه مجازی هستیم.
مهندس گرامی گفت در ادامه گفت: ما در پژوهشگاه نیرو شبیه این نمایشگاه مجازی را داشتیم اما به روزرسانی نشده است. ما قبلا در ساختار توانیر گزارش حوادث بهره برداری داشتیم اما تقریبا این موضوع کنسل شده است و این تبدیل به یک معضل شده است. مثلا شاید در یک بهره برداری یک اشتباهی انجام شود و اطلاع رسانی نمیشود و نیروگاه های دیگر هم مطلع نمیشوند و دوباره این مشکلات ایجاد میشود.
عملا این بار اول بودن به مشکل خورده است چون فکر میکردیم خیلی قطعات تولید نمیشود اما وقتی به نیروگاه ها مراجعه کردیم دیدیم که شرکت هایی هستند که این قطعات را ساخته اند و نیروگاه ها مشکل خود را حل کرده اند و ما از این موضوع بی اطلاع هستیم.
مهندس نیکبخت در ارتباط با نیاز های فناورانه گفت: در همایش ساخت داخل موضوعی به عنوان نیاز های فناورانه مطرح شده است که نیروگاه ها حضور پیدا کنند و فرم نیاز های فناورانه را پر کنند و اقداماتی که انجام داده اند را به نیروگاه های دیگر اطلاع دهند. ما از نیروگاه ها تقاضا داریم که در این قسمت شرکت کنند. نهایتا میتوانیم این اطلاعات را به عنوان بانک اطلاعاتی مطرح کنیم.
در ادامه مهندس گرامی گفت : یک سری بحث های ساخت داخل میطلبد که این اطلاعات تجمیع شود و وقتی حجم بالا رود توجیه اقتصادی پیدا میکند که شرکت ها سرمایه گذاری انجام دهند. یکی از بحث هایی که مطرح است مواد اولیه سوپر آلیاژ ها و فولاد ها است که هر شرکتی به اندازه خود نیاز دارد و فولاد آلیاژی مثلا زیر 100 تن کار نمی کندو... اینها اگر تجمیع شود و هماهنگی انجام شود ساخت داخل مواد اولیه خیلی راحت تر انجام میگیرد.
مهندس نمازی در پاسخ گفت:
نکته ای وجود دارد که مهندس گرامی فرمودند درباره حوادث که درست است و کارگروه های تخصصی تشکیل شده است ولی به خاطر کرونا این روند کند شده است و از ماه آینده مجددا جلسات آغاز میشود و حوادث هر حوزه ای در جلسات خودش بررسی میشود و نهایتا کارگروه ها در ماه های آینده انجام خواهد شد.
در سایت توانیران سعی می کنیم که مشکلات را برطرف کنیم و علی رغم این که سایت خوبی است اما مشکلاتی دارد که باید حل شوند. ما از نیروگاه ها درخواست می کنیم تا به این سایت مراجعه کنند و مشکلات را به ما ابلاغ کنند.
در مورد تجمیع اگر این ساز و کار باشد و ما دلگرمی داشته باشیم که ما اگر این نیازمندی را به شما اعلام کنیم و شما میتوانید تجمیع انجام دهید ما این کار را انجام خواهیم داد.
در سایت شرکت های مدیریت نیروی برق لینک ساخت داخل ایجاد شده است که ساخت داخل هایی که انجام داده اند قرار داده شده است و تقریبا تا 70 درصد کامل شده است. مجوز ها هم برای شرکت های دولتی است اما خدمات برای حوزه ساخت داخل برای همه رایگان است. پشتیبانی نیروگاه های خصوصی از این موضوع خیلی مهم است. درباره تولید بار اول، وزارت نیرو پیشتاز ساخت داخل بوده است. 
مهندس نیکبخت در ارتباط با نیاز های فناورانه گفت:
در بحث نیاز های فناورانه موضوعاتی قرار دارد که شرکت ها کارهایی که تا الان انجام داده اند و نیاز هایی که دارند را در این جا قرار دهند. مثلا کار هایی که نیروگاه ری انجام داده است را می توانید در سایت ششمین همایش ساخت داخل ملاحظه فرمایید.
ما پیش بینی کردیم که نیم ساعت تا یک ساعت وقت در اختیار نیروگاه ها قرار دهیم. بحث نیاز های فناورانه هم وجود دارد که نیروگاه ها اقدامات قبلی شان را می آورند و نیاز های آتی شان را مطرح میکنند و در نیروگاه ایده از شرکت های دانش بنیان تقاضا کردیم که توانمندی های خود را ارائه کنند تا نیروگاه ها از این موضوعات استفاده کنند. شرکت ها برای اطلاعات بیشتر می توانند به سایت مراجعه کنند. این ایده ها یک فرآیند ارزیابی دارد و شرکت ها میتوانند روی آنها سرمایه گذاری کنند. دبیرخانه همایش ساخت داخل یک دبیرخانه دائمی است و این نیاز ها در طول سال جمع آوری میشود.
در ادامه مهندس نیکبخت گفت:
درمورد موضوع تجمیع واقعیت این است که در مجموعه برق حرارتی که مالکیت نیروگاه دولتی را دارد، برگزاری  مناقسات ساخت و بخشی از تامین نیاز های نیروگاه ها  توسط شرکت هایی که مالک نیروگاه ها هستند (18 شرکت برق حرارتی متولی این نیروگاه ها هستند) انجام می شود. بعضا بین این شرکتها ما مناقصات مشابه داریم و دوم این که ما همه واقفیم که سرمایه گذاری روی بحث ساخت داخل فشار زیادی از لحاظ هزینه ای دارد برای قطعاتی که قرار است یک بار تولید شود. بین این شرکت ها و استقلالی که بین آنها وجود دارد آیا واقعا راه حلی داریم؟ چون جنس مشکلاتی که در این نوع قرارداد ها ایجاد می شود بعضا یکسان است. ابزار های قراردادی و آیین نامه معاملاتی و خیلی از این ها در شرکت های منشعب شده از برق حرارتی کمتر است تا شرکت اصلی. آیا برای این قضیه راهکاری انجام شده است؟
مهندس عیسی پور در پاسخ گفت: شرکت مادر تخصصی در اساسنامه اش نیامده که کار های اجرایی انجام دهد لذا برای انجام خرید این امکان وجود ندارد. 
در شرکت های زیرمجموعه سعی بر این است که این کار انجام شود و یکی از شرکت ها به عنوان متولی شناخته میشود و دیگر شرکت ها از طریق ان شرکت خرید ها را انجام می دهند. پس نماینده ای جهت تجمیع انتخاب می شود.
نمازی: ما نمی توانیم ساز و کار را تغییر دهیم، کاری که شاید بتوانیم انجام دهیم این است که حداقل نقدینگی را بتوانیم تهیه کنیم و پیش پرداخت را انجام دهیم و این بحث پیش پرداخت را در ساخت داخل قانونی کنیم و با ساز و کاری، پیش پرداخت انجام شود.
مهندس نیکبخت در ادامه بحث گفت: 
در بحث ساخت، موضوع استفاده از منابع صندوق نوآوری شکوفایی است، نمونه هایی را مجموعه برق حرارتی معرفی کرده است ولی پیش نرفته است. اگر بحث محفل قانونی باشد این هم ابزاری است که گذاشته شده که کمک گرفته شود و در معاونت علمی که جریان نقدینگی پروژه هایی که هم  جنس دانشی دارند وهم ساختی هستند را کمک کند. آیا برای این موضوع می توانیم پیشنهادی مطرح کنیم و ساز و کاری طراحی کنیم؟
مهندس ایرانی در پاسخ گفت: در بحث ساخت داخل همکاری های خوبی با معاونت علمی انجام شده است و پیشنهادات قابل طرح و اجرا هستند. استعلام هایی که از صندوق میشود یا از بانک های عامل میشود یا ارگان هایی که دخیل هستند در دادن تسهیلات، عموما به شرکت هایی که توانمند داخلی هستند و در ساخت داخل فعالیت هایی داشتند طبق پروتکلی می خواهند تامین ساخت داخلی داشته باشند عموما ما همکاری کرده ایم. وزارت صنایع از این موضوع حمایت می کند و این هم جزو مسائلی هست که بتوانیم کارگروهی و همفکری با همکاری وزارت خانه های دیگر و مجموعه های مردم نهاد این ها را کمک کرد و سازماندهی کرد.
مهندس نیکبخت در ادامه گفت: یک نیازی را در بالاترین سطح ساخت داخل نیروگاهی کشور که می شود برق حرارتی، تشخیص داده میشود، مکاتبه میشود و بعد میرود داخل صندوق برای تصمیم گیری و بعد با این مواجه میشود که موافقت نمی شود. یا مثلا پاسخی که داده می شود این است که این محصول باید مراحلش را طی کند و ساخته شود و نهایتا وارد صندوق شود. اگر بشود جلساتی تشکیل شود و این حرف ها شنیده شود.
مهندس ایرانی در پاسخ گفت: 
یکی از عمده مشکلاتی که وجود دارد، خود شرکت های خصوصی این صندوق هایی که تشکیل شده برای این موضوع و بانک های عامل و بانک مرکزی خیلی دستشان باز است. یعنی خود بانک ها تصمیم گیرنده شده اند. این هم برای شرکت هایی که در ساخت داخل کار می کنند خیلی مطرح است که باید برای آن راهکاری پیشنهاد شود.
مهندس نیکبخت در ارتباط با فولاد آلیاژی گفت: 
دوستان فولاد آلیاژی نتوانستند حضور پیدا کنند ولی پیام آنها این است:
باید به این باور برسیم که یک نگرش غلط وجود دارد در بحث ساخت داخل و این است که نهاد های دولتی اذعان دارند به الزام ارزان بودن پروؤه های ساخت داخل در مقایسه با نمونه های خارجی. که متاسفانه این اشتباه مثل یک سم مهلک شده و پای ساخت داخل را می بلعد. وقتی کشور ما در شرایط تحریم قرار دارد وعملا از بسیاری از علوم و تجهیزات به روز دنیا و حتی بعضا از نظر علمی و دانشی به نسبت تولید کنندگان خارجی صاحب علم و دانش و سرمایه کمتری هستیم انتظار و اعتقاد به ساخت داخل ارزان تر از خارج عملا شکست خورده است. ساخت داخل میتواند یکی از اهرم های برای اعمال فشار به تولید کنندگان خارجی برای کاهش قیمت هایشان و خرید دانش و تکنولوژی باشد.
نکته دوم این که انتظار توفیق در اقدام ساخت داخل تجهیزی نباید به عنوان نقطه پایان باشد چرا که کار اول ممکن است شکست بخورد و حتی تا چندمین تولید آن. چیزی که مهم است تجزیه و تجلیل علمی شود که از هر تولید مجدد به دست آید. از این رو مدیران  ساخت داخل نهاد های دولتی میبایست نوع نگاه خود را به نحوه نتیجه گیری از ساخت داخل را متناسب با دانش، تخصص و امکانات موجود معطوف کنند و سازندگان داخلی را حمایت کنند تا این هدف محقق شود.
برنامه ریزی برای نیاز های بلند مدت که توانمندی های مختلفی وجود دارد و تجمیع این نیاز ها باید صورت بگیرد.

مهندس نیکبخت: دانش تجربه و تخصصی که در صنعت نیروگاهی بدست آمده است یکباره بدست نیامده است مثلا در ساخت یک قطعه ما مجبور شدیم ریخته گری را سه بار انجام دهیم. و سه نوع تکنولوژی مختلف و دانش مختلف.


میانبرها



















 

شبکه های اجتماعی

                 
                

فایل های مورد نیاز

قالب ارائه مقالات
 
قالب ارائه مقالات
قالب ارائه مقالات
 
نیازهای فناورانه

 
قالب ارائه ایده

پوستر همایش

© کلیه حقوق این وب سایت محفوظ می باشد .
طراحی و پیاده سازی شده توسط : همایش نگار ( ویرایش 10.0.0)